Jak przygotować prawdziwą włoską pizzę?
Kulinarne

Jak przygotować prawdziwą włoską pizzę?

Nawet w typowo włoskich restauracjach coraz trudniej jest dostać prawdziwą pizzę wywodzącą się z tradycji kulinarnych tego kraju. Aby móc jej skosztować, czasem wystarczy jednak zabrać się za jej przygotowanie samodzielnie. Prawdziwa włoska pizza jest na tyle prosta i nieprzekombinowana, iż można ją wykonać w czasie krótszym niż kilkadziesiąt minut. A jak to zrobić?

Prace kulinarne warto rozpocząć od przyszykowania samego ciasta. Powinno się ono składać z: mąki (najlepsza będzie ta włoska typu „00”), soli, świeżych drożdży oraz ciepłej i wcześniej przegotowanej wody. Drożdże należy wyciągnąć z opakowania, pokruszyć na mniejsze kawałki, umieścić w niewielkim naczyniu i zalać przegotowaną wodą (około trzy łyżki), a następnie odstawić w bezpieczne miejsce. W drugiej misce trzeba rozrobić mąkę z solą i wodą. Mąkę najlepiej wcześniej dokładnie przesiać, a dopiero później wymieszać z solą i dodając do niej stopniowo ok. 200 ml ciepłej wody, wyrabiać ją dłońmi lub gnieść z pomocą miksera. Ciasto trzeba teraz połączyć z drożdżowym roztworem, przykryć ścierką i pozostawić na ok. pół godziny. Taka pizza w Gdyni (Karwiny) błyskawicznie zacznie rosnąć i już po parunastu minutach zacznie wręcz wydostawać się z samej miski lub innego naczynia. Po upływie trzydziestu minut całe ciasto należy wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i rozciągnąć, starając się zrobić to tak, by jego brzegi były nieco grubsze i bardziej pulchne. Następnie można je wypełnić wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym (powinno być go dużo!) oraz serem mozzarella. Blaszkę z pizzą można włożyć już teraz do piekarnika zagrzanego do temperatury 240 stopni C. Po kilkunastu minutach danie powinno być już gotowe do zjedzenia i powinna być niemal tak dobra z pizzerii poprostubistro z Gdyni.

Niektóre przepisy na pizzę są tak proste i niewymagające, że mając je pod ręką, nikt nie pomyśli o zamówieniu tego włoskiego dania. Zawsze bowiem potrawa przygotowana w domowych warunkach smakuje najlepiej. Warto też zachęcić swoje dzieci do wspólnego gotowania – one z przyjemnością przygotują dla siebie pierwszą prawdziwą pizzę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *