Przepis na przepyszną pizzę!
Kulinarne

Przepis na przepyszną pizzę!

Wspaniałą pizzę można zjeść nie tylko podczas wakacji we Włoszech czy jednej z popularniejszych włoskich restauracji w Polsce. Może ona okazać się zupełnie domowym daniem, doskonale zastępującym klasycznego schabowego podawanego z ziemniakami oblanymi sosem. Wystarczy zastosować się do kilku bezcennych porad najlepszych włoskich kucharzy, aby wyczarować we własnym domowym zaciszu smaczne włoskie jedzenie. No to co? Zabieramy się do pracy!

Prawdziwa pizza nie powinna składać się z wielu składników. Najbardziej bogate będzie jej ciasto – do jego wykonania potrzeba ok. 250 g mąki pszennej, pełnej łyżeczki drożdży, cukru, soli, oliwy z oliwek oraz ciepłej wody. W roli dodatków wystąpią natomiast: domowy sos pomidorowy (przepis na niego jest równie prosty), ser typu mozzarella (tarty lub pokrojony w mniejsze kawałki), oregano, świeża bazylia, sól i pieprz. Oczywiście jest to podstawowa baza dla każdej pizzy. Jeżeli więc rodzina przepada za jej nieco bardziej urozmaiconą wersją, placek można spokojnie przykryć zupełnie dowolnymi dodatkami.

Każdy przepis na pizzę mówi o tym, by przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta koniecznie przesiać całą mąkę. Dopiero później można połączyć ją z drożdżami i cukrem, a następnie oliwą i wodą. Ciasto musi chwilę odczekać i i spokojnie wyrosnąć. Po około godzinie można wyłożyć je na papier lub blaszkę bądź uformować w dłoniach, tworząc z niego kształt okręgu, który zjemy na dobry obiad jak z dalmacji. Następnie należy posmarować taki placek sporą porcją sosu pomidorowego, w żadnym wypadku nie zastępując go ketchupem. Na pizzy trzeba też umieścić starty lub pokrojony ser i posypać ją świeżą bazylią lub suszonymi ziołami. Tak przygotowana jest już gotowa do pieczenia. Danie proste, a zarazem jakże przepyszne.

Tym razem sam zrób pizzę w Bydgoszczy. Zamiast ją zamawiać lub sięgać po kiepskiej jakości mrożonki, poświęć tą jedną godzinę w ciągu dnia na zaspokojenie swoich pragnień kulinarnych. Po spróbowaniu takiej domowej pizzy na pewno już nigdy nie powrócić do gotowej wersji tego dania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *