Masa solna

Porady przy pracy z masą solną

admin 11 sierpnia 2012 Porady 2 komentarzy

Przy wyrabianiu modeli z masy solnej lub formowaniu samego ciasta szczególnie po raz pierwszy najlepiej zapoznać się z kilkoma radami, które mogą być pomocne.

  • Jeśli ciasto zacznie się przyklejać do blatu lub do rąk, należy oprószyć je delikatnie mąką. Ciasto najlepiej wyrobić, bezpośrednio w miejscu gdzie będziemy wykonywać ozdoby.
  • Przed rozpoczęciem suszenia w piekarniku, niektóre części modeli mogą zostać pokryte białkiem wówczas zmienią kolor, jeśli natomiast będziemy chcieli aby pozostały białe należy przykryć je folią.
  • Używanie różnego rodzaju mąki np. pełnoziarnistej oraz soli daje ciekawe efekty. Takie eksperymenty pozwalają na zróżnicowanie kolorów w danym modelu i ma już konieczności ich malowania.
  • Chcąc uzyskać gładkie, długie paski ciasta do wyplatania, używamy do formowania całych dłoni, nie tylko opuszków palców, wówczas powierzchnia będzie bardzo gładka.


  • Kiedy wyplatamy ciasto nie należy podnosić go za wysoko, także rozciągać za bardzo, ponieważ może się porwać.
  • Narzędzia służące do cięcia czy formowania masy solnej należy trzymać w idealnej czystości. Przyklejone ciasto może sprawić, że przyłączy się do kolejnych elementów które będziemy chcieli wyciąć.
  • Bardzo ciekawym przedmiotem, który możemy wykorzystać przy modelowaniu masy solnej jest tarka. Jeżeli będziemy pocierać ciastem po jej powierzchni otrzymamy ciekawe elementy, które możemy wykorzystać jako włosy, części sukienek czy jeszcze w inny sposób. Do uzyskania nowej faktury możemy użyć wielu przedmiotów np. kosze wiklinowe czy inne przedmioty posiadające ciekawy wzór. Wystarczy przycisnąć kawałek ciasta do przedmiotu z zostanie na nim odbita jego faktura.
  • Kiedy mamy do wypalenia dużo modeli możemy je ułożyć ciasno ale pamiętając aby każda część była przełożona folią aluminiową tak by się one nie skleiły.
  • Odwracając nasze wyroby w piekarniku należy zrobić to dokładnie tak, aby każdy z nich dotykał blachy. Wówczas wszystko zostanie dobrze i równomiernie wysuszone.
  • W projektach możemy używać i doklejać dodatkowe elementy nie tylko z ciasta ale także z z suszonych kwiatów, koronek, brokatu, cekinów, metali, kryształków, muszelek, wstążek, guzików, możliwości jest nieskończenie wiele.
  • Kiedy na modelu pojawi się pęknięcie, lub brakuje jakiegoś elementu możemy dokleić brakujący kawałek lub zabezpieczyć miejsce pęknięcia poprzez przyklejenie odpowiedniego kawałka ciasta i w następnej kolejności znowu wysuszyć w piekarniku.

Podziel się z innymi !!!

2 Komentarzy

  1. Agnieszka 24 listopada 2014 at 09:51

    Witam.
    Jaki przepis na masę solną jest najlepszy?
    Chciałabym zrobić aniołki na choinkę i takie do powieszenia na ścianę około 10-15 cm.
    Oczywiście już eksperymentowałam niedawno z masą, ale… Po pierwsze, anioły z przodu są białe, a z tyłu żółte, a chciałabym, żeby były białe. Co zrobić? Pisze Pani, że należy przykryć je folią, rozumiem, że folią aluminiową w trakcie suszenia tak? A białko jaki daje afekt? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Blog jest super!!!

    • admin 25 listopada 2014 at 09:48

      Witam, ja osobiście masę solną robię z następującego przepisu: szklanka soli,3/4 szklanki mąki pszennej a pozostała część mąki ziemniaczanej, około pół szklanki letniej wody.
      Jeśli chodzi o kolor podczas suszenia to ważne jest aby kontrolować temperaturę,grzać tylko z góry i przy uchylonym piekarniku.Pozdrawiam i powodzenia!

Wstaw komentarz


4 − = trzy